Keindahan cinta dalam islam


Selamat berhari minggu kawan kawan ku sayang. Hari ni mesti banyak aktiviti kan? Maklum lah hari minggu. Ada pergi shopping , ada pergi berkelah di tepi sungai mahu pun tasik. Tapi lagi best dapat keluar bersama bf/gf tersayang kan kan? Untung lah korang. Bercinta , cinta lah juga. tapi jangan lupa jaga diri k. Aku? kawan kawan dan family ada juga ajak keluar tapi tak sure aku jadi keluar ke tak. Eh , terlajak pula. Sory guys , banyak mulut memang macam ni. Tajuk hari ni "Keindahan cinta dalam islam" Sekali baca tajuknya memang indah


Setiap manusia ingin kan cinta dan kasih sayang seorang insan tak kira lah family , bf/gf korang dan Allah S.W.T. Cinta memang indah. Cinta membuat kita terbuai buai dalam mimpi indah. Keindahan cinta dalam islam merupakan cinta dan kasih sayang kita terhadap Allah S.W.T. Kerana cintanya begitu tulus , tiada batas dan dia tidak pernah membuat kita rasa menyesal cintakannya.betapa mulianya cintanya kepada kita. Kebanyakkan manusia lah yang tidak biasa menempatkan cintanya sebagai cinta terindah. Padahal cinta sejati adalah cinta yang hanya milik Allah S.W.T. Cinta ni banyak maksud dari segi pengorbanan dan kesetiaan cinta. Cinta bukan untuk pakai buang seperti pampers dan baju. Cinta datang dari hati yang tulus ikhlas. Setiap ungkapan ayat ayat cinta membawa makna dan erti. Dalam islam pun ada cinta. Islam tersebar kerana kasih sayang dan kedamaian dalam cinta sesama manusia. Itu terbukti di dalam Al-quran. Keindahan cintanya dapat dirasa melalui Al-Quran dan sunnah Rasul. Cinta itu lebih condong kepada perkara perkara yang membawa kepada maksiat dan nafsu. Nafsu adalah sesuatu yang melanggar dalam syariah islam. Untuk mendapatkan kasih sayang yang membolehkan kita mendekatinya ialah Al-quran dan sunnah Rasul. Makin kita mempelajari ilmu ilmu tentangnya , makin kita dekat dengannya. Insyallah , amin.



p/s : tiada kesempurnaan yang di cari melainkan kepuasan di dunia. Dan hargainya selagi ia masih ada :)


2 comments:

Zakaria's daughter said...

agreed ^^

hidup biarlah berlandaskan al quran dan sunnah.

cinta kepada Allah mestilah lebih daripada cinta kita kepada manusia.

jangan dambakan diri pada hawa nafsu.

bertindak jangan nak membabi buta.

manusia, sering terleka sering alpa.

ps : semoga kita terhindar

Misha Ieza said...

btol3.. zaman skrg susah nk crik yang betul2 ikhlas sayangkan kte..nice ur komen.. thanx ika :)