Pinggan mangkuk melamine membahayakan


Kebanyakkan pinggan plastik di Malaysia di perbuat daripada Melamine yang mengandungi "urea formaldehyde" dan sangat berbahaya kepada kesihatan. Urea Formaldehyde adalah sejenis bahan yang biasa digunakan untuk membuat bekas elektrik. Bahan ini amat jika memasuki ke dalam badan manusia kerana ia boleh menyebabkan masalah sistem penghadaman , masalah pernafasan , batu karang , kegagalan buah pinggang , cancer pundi kencing dan kerosakan sistem pembiakan dalam badan.



Kebanyakan restoran restoran Malaysia mengunakan pinggan mangkuk dari Melamine kerana ia nya tidak mudah pecah , murah dan nampak kelihatan cantik seperti pinggan seramic.

Cara Mengenali Pinggan Mangkuk Buatan Melamine.
Ada tulisan MELAMINE pada bawah pinggan mangkuk.


gambar hiasan

Pinggan mangkuk melamine dari Thailand adalah jenis paling berbahaya disebabkan oleh bahan kimia yang terdapat dalam pinggan mangkuk tersebut adalah "leech out" ke dalam makanan kita , terutama jika makanan itu panas.


P/s : Elakkan memilih atau memakan pinggan mangkuk plastik yang kelihatan seperti seramic kerana ia kemungkinan besar adalah buatan dari MELAMINE.

Info dari : Hans Razi

10 comments:

Siti Hajar Noh said...

alamak..kat rumah byk pinggan plastik...hehe

cik ika said...

da lme taw sal ni..tp tetap wat derk je..ish3

Juliana lia said...

baru thu lh..thanx bagi info kat rmh x de pinggan plastik tapi ada pinggan kca jew..huhuhuhu..btw,thanx komen blog sya :)

iema ツ said...

nasib baik iema jenis tak suka makan pakai pinggan plastik . hee ~ thanks akak bg info nie :)

Misha Ieza said...

Siti Hajar Noh : ye ke adeq?sme lah ngan akaq..kat umah byk pinggan plastik..

cik ika : ye ke?pasti ni kne hati hati lah kan?


Juliana lia :kamu bernasib baek..pandai mama ayah kamu pndai pilih..welcome :)

iema : adeq ni cerewet juga ea..tp bagus juga..pandai lah adeq ni :)

nuyui a.k.a miss YUI said...

uik...bru tau..thnx ya!

Misha Ieza said...

nuyui a.k.a miss YUI :i pn bru tahu juga meh..welcome..thanx singgah my blog :)

BLADE EDGE said...

assalam dik...

thanx sbb singgah di blog :-) ada masa dtglah lg...

happy blogging!!

amy syahiera said...

info yg menarik .
thank for sharing

Gadis Gingsul said...

yeaaahh pernah dgar cam ne...
waahh...but entry ne byk info lgi